Onderhoud van je latex kleding

Latex staat fantastisch en je wilt het natuurlijk in optimale conditie houden. Zodat het niet vervelend gaat ruiken, je geen vlekken krijgt en het ook na heel veel keer dragen nog steeds de mooie glans heeft.

Net als bij andere luxe stoffen is het belangrijk dat je het goed verzorgt. En het verzorgen bestaat uit 3 stappen: Wassen, Drogen en Opbergen.
Als je dat op de juiste manier doet, heb je jaren plezier van je prachtige latex kleding.

Nadat je latex hebt gedragen kun je het (zeker bij strakkere latex), makkelijk uittrekken onder de douche. Natuurlijk niet als je er nog een panty of andere kleding onderdraagt. Maar door de warmte van het water wordt het latex wat soepeler en trek je het met gemak uit. Het voordeel is dat je daarmee ook meteen een deel van het latex schoonspoelt. 

1. Wassen van latex
Het wassen van latex doe je met handwas op handwarm water. Gebruik hiervoor een geschikt wasmiddel, zonder geur- en kleurstoffen. Na het wassen goed afspoelen. Producten op de markt zijn onder andere Vivishine en BeGloss. 

Bij voorkeur in een bad of een teil, maar enkele klanten van ons gebruiken ook gewoon de handwas stand op de wasmachine (zoals ook voor zijde / satijn). Latex kleding in een kussensloop, de sloop dichtbinden en het programma op lage temperatuur starten.
Wij hebben hier zelf geen ervaring mee, maar onze klanten geven aan dat het goed werkt. Let wel op dat latex in aanraking met verschillende metalen een verkleuring kan geven (oxidatie).

Na het wassen voor het onderhoud weer even in water, waar je een onderhoudsproduct bij doet (van bv. Vivishine of BeGloss). Dit om te voorkomen dat het gaat plakken. Het kan ook met talkpoeder na het drogen. Berg je het lange tijd op, kun je beter parfumvrij talkpoeder gebruiken na het drogen. 

2. Drogen van latex
Na het wassen niet meteen je latex ophangen en in de lucht laten afdruipen / drogen. Dit kan watervlekken geven. Zorg dat je het latex goed droogmaakt. Met name ook rond ritsen en drukknopen. 
Hierna kun je het op een houten hanger ophangen en een nachtje laten drogen. 
Of laat het liggend drogen op een grote handdoek. 

3. Opbergen van latex
Nadat het gewassen en gedroogd is, komt het opbergen. Dit goed doen is belangrijk, aangezien je latex vaker niet dan wel draagt. Het opbergen is om te voorkomen dat er UV licht bij komt en teveel lucht.
UV licht tast de glimmende laag aan, waardoor het matter wordt.
En luchtcirculatie zorgt voor oxidatie (zoals zuurstof eigenlijk met alles oxideert). Dit kan resulteren in een witte waas en uiteindelijk dat het latex broos wordt. 
Het beste is latex opbergen in een luchtdichte of luchtarme zak of doos in een kast of lade. 
Als je het opbergt zorg dan dat je verschillende kleuren van latex van elkaar apart opbergt. De kleuren kunnen op elkaar afgeven. 

Berg je het voor langere tijd op, gebruik dan een talkpoeder. Het nadeel van talkpoeder is wel dat bij het dragen er gedurende de dag / avond er opeens een melkachtige vloeistof ontstaat. Daarom gebruiken veel klanten producten van Vivishine of BeGloss voor kortere periodes van opbergen. Wij hebben hierin geen voorkeur. 

Als laatste pas op met volgende producten / materialen, omdat deze vlekken / verkleuringen kunnen geven als gevolg van reactie met het latex:

  • Olie en parfums (body lotions, 
  • Metalen (o.a. brons en koper)
  • Make-up
  • Lak kleding
  • Leren kleding
Latex onderhoud vergt wat werk, maar zorgt ervoor dat je extra lang kan genieten van je latex kleding. 


 

      07-02-2019 13:31     Reacties ( 0 )

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.