Latex Allergie

Latex Allergie - Zorg dat je er alert op bent

Allergien zijn een toenemende zorg. Ook bij latex kun je een allergische reactie krijgen. Het is belangrijk om de tekenen hiervan te kennen, zodat je niet een risico loopt, terwijl je van het dragen van je nieuwste fashion item wilt genieten. 

Wat is een allergie?
Een allergie is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen (allergenen). Deze stoffen komen via de huid of de luchtwegen het lichaam binnen, waarna er een allergische reactie plaats vindt. Hierbij probeert het immuunsysteem deze allergenen onschadelijk te maken. met een 'overdreven' reactie. 

Wat zijn de symptomen van een allergische reactie bij latex? 
Bij latex zijn de meeste allergische reacties een gevolg van type IV allergische reactie, oftewel een reactie als gevolg met contact. 
In enkele gevallen kan het een type I reactie zijn. 

De symptomen bij Type IV varieren van jeuk, roodheid, blaasjes of huiduitslag. Bij type I kan er een anafylactische reactie ontstaan. 

Hoe vaak komt het voor?
Latex allergie komt bij minder dan 1% van de bevolking voor. In bevolkingsgroepen die regelmatig, zoals gezondheidsmedewerkers die vaak latex handschoenen dragen, is het percentage aanzienlijk hoger tot zo'n 10% met allergische reacties. 

Wat veroorzaakt de allergische reactie bij latex?
Dit is het latex-eiwit, wat van nature voorkomt in de uit rubberbomen getapte latex, maar kan ook door de hulpstoffen komen bij het bewerken van latex in de latex verwerkende industrie. 

Is het nog wel verstandig dat ik latex draag?
Natuurlijk kun je latex dragen, maar als je het voor het eerst begint te dragen, let dan op de signalen van mogelijke latex allergie. Twijfel je, kun je aan de huisarts vragen of je een allergie test kan doen. Dit is altijd verstandig, omdat latex ook wordt gedragen door artsen, tandartsen, schoonheidspecialisten en kappers. 

Mocht je meer willen weten, kijk dan op:
www.latexallergie.nl
Allergie voor latex
 

  Latexmode         Reacties (0)

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties